ΑπεντόμωσηΑπεντόμωση

Γενικά, με τον όρο απεντόμωση ονομάζουμε τον έλεγχο παρασίτων σε κάποιο χώρο είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τεχνικά είτε χημικά μέσα φέρνοντας τον πληθυσμό των εντομών στα χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμα εκμηδενίζοντάς τα. Τα παράσιτα μπορεί να είναι ακίνδυνα στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά όχι στους εργασιακούς, εππαγελματικούς και οικιακούς χώρους. Πρόκειται για ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς που τρέφονται και αναπτύσσονται σε βάρος άλλων. Ο σκοπός των παρασίτων είναι να κρύψουν την ύπαρξή τους. Ζουν αθέατα, γιατί αν τα ανακαλύψουν θα ληφθούν μέτρα για την εξουδετέρωσή τους. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα γιατί τσιμπούν, κάποια άλλα γιατί μολύνουν και μεταδίδουν ασθένειες και άλλα επειδή προκαλούν καταστροφές σε υλικά και εγκαταστάσεις.

 

Απεντόμωση | Μέθοδοι

Για την απεντόμωση και τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου εντομολογικών προσβολών χρειάζεται να εντοπιστούν οι πιθανές εστίες ανάπτυξης, παρακολούθηση και ταυτοποίηση των εντόμων και επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απεντόμωσης. Οι κυριότερες μέθοδοι είναι ο υπολειμματικός ψεκασμός, ο νεφελοψεκασμός, η εφαρμογή gel, η χρήση φερομονικών παγίδων σύλληψης για έρποντα έντομα, εντομοπαγίδων για ιπτάμενα έντομα και άλλες πιο εξειδικευμένες μέθοδοι απεντόμωσης όπως οι εφαρμογές καταπολέμησης τερμιτών και άλλων ξυλοφάγων.

Τα βασικότερα παράσιτα έντομα τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται σπίτι σας ή στον εργασιακό σας χώρο και καταπολεμούνται με την απεντόμωση είναι η κατσαρίδα, οι κοριοί, οι ψύλλοι, οι μύγες, τα κουνούπια, οι τερμίτες, τα ξυλοφάγα, οι αράχνες, οι σκορπιοί και τα μυρμήγκια.

 

Απεντόμωση | Οφέλη

Το σημαντικότερο όφελος από την απεντόμωση είναι η αποφυγή των μολύνσεων που προκαλούν τα παράσιτα. Τα παράσιτα είναι έξυπνα πλάσματα. Είναι τόσο έξυπνα ώστε να επιβιώνουν και να αναπαράγονται στη διάρκεια δισεκατομμυρίων χρόνων, κάτι που είναι, βέβαια, ο βασικός σκοπός οποιουδήποτε οργανισμού. Η απεντόμωση για τις επιχειρήσεις βοηθούν στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πελατών, των εργαζομένων και της καλής φήμης της σε θέματα υγείας και υγιεινής. Σημαντικό όφελος προκύπτει επίσης λόγω της μείωσης του κόστους από ζημιές σε υλικά, αγαθά και τρόφιμα αλλά και από τον εκμηδενισμό του κινδύνου παύση της λειτουργίας της επιχείρησης από νομικες κυρώσεις.

 

Απεντόμωση | Κίνδυνοι παρασίτων

Κατά τη διείσδυση και τη μακρόχρονη παραμονή των παρασίτων στο σώμα του ανθρώπου δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στα διάφορα όργανα αλλά και στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Η συνεχής αντίσταση του οργανισμού στα ξένα παθογόνα σώματα οδηγεί όχι μόνο στην εξάντληση αλλά και στην ανάπτυξη δευτερεύουσας ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούνται οι βαριές χρόνιες ασθένειες, που δε θεραπεύονται με τις συνηθισμένες μεθόδους.

Ως γνωστών, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η απεντόμωση προλαμβάνει όλα τα δεινά που προκαλούν τα παράσιτα έντομα.

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την απεντόμωση και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.