Καταπολέμηση ΚατσαρίδωνΚαταπολέμηση Κατσαρίδων | Απεντόμωση

Στη καταπολέμηση κατσαρίδων η καθαριότητα και η υγιεινή είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, ωστόσο κατσαρίδες μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στους καθαρότερους χώρους, επαγγελματικούς και μη. Από τη στιγμή που θα δείτε κατσαρίδες το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν και άλλες που δεν φαίνονται πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια σωστή καταπολέμηση κατσαρίδων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κατσαρίδες κυκλοφορούν κυρίως την νύχτα.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος είναι ο εντοπισμός και η εύρεση:

  • Περιττωμάτων και λεκέδων
  • Ζωντανών κατσαρίδων
  • Νεκρών κατσαρίδων, κενών ωοθηκίων, σπανιότερα ύπαρξη εκδύμάτων κτλ.

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση Κατσαρίδων;

Επιπτώσεις της μη Καταπολέμησης Κατσαρίδων στην υγεία μας

Η καταπολέμηση κατσαρίδων είναι σημαντική γιατί είναι ζωικοί εχθροί υψηλού κινδύνου, δυνητικοί φορείς πολλών επικίνδυνων ασθενειών για τον άνθρωπο, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, τύφο, κ.ά. Τόσο τα ίδια τα έντομα, όσο και τα παράγωγά τους (εκδύματα, περιττώματα, εμμέσματα) συνδέονται με την πρόκληση άσθματος, δερματίτιδων και συναφών αλλεργικών αντιδράσεων. Επιπροσθέτως, πολλά από αυτά τα παράγωγα είναι υπεύθυνα για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους ή ασθενείς με βρογχικές ασθένειες.

Επιπτώσεις της μη Καταπολέμησης Κατσαρίδων στις επιχειρήσεις μας

Ο κίνδυνος για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών της και των εργαζομένων της και η ζημιά στην καλή φήμη της σε θέματα υγείας και υγιεινής είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες. Σημαντικό είναι το κόστος επιβάρυνσης της επιχείρησης από ζημιές σε υλικά και τρόφιμα από ενδεχόμενη προσωρινή παύση της λειτουργίας της και από νομικές επιπτώσεις περί μη συμμόρφωσης με την νομοθεσία.

Καταπολέμηση Κατσαρίδων με «Προστασία»

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πρόληψη αλλά και στην καταπολέμηση κατσαρίδων. Με την χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων οι τεχνικοί της εταιρείας «Προστασία» μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη κατσαρίδων σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Μετά την επί τόπου αυτοψία από τους ειδικούς και την χρήση φερομονικών παγίδων λαμβάνεται η απόφαση για την μέθοδο ή τον συνδυασμό μεθόδων που θα εφαρμοστούν.

Εφαρμογές για την Καταπολέμηση Κατσαρίδων

Μπορεί οι μέθοδοι καταπολέμησης κατσαρίδων να βασίζονται σε σκευάσματα, των οποίων η χρήση είναι ασφαλής για το αστικό και περι-αστικό περιβάλλον (υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel, τοποθέτηση παγίδων με ειδικά ελκυστικά, κα), πάντα όμως η χρήση τους πρέπει να συνδυάζεται με το συχνό καθαρισμό του χώρου και διορθωτικές ενέργειες, λόγω της σημασίας των παραγώγων των κατσαρίδων για τη δημόσια υγεία.

Κατσαρίδες | Γενικές πληροφορίες

Οι κατσαρίδες κατά κοινή ομολογία είναι το έντομο που κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει μπροστά του. Στη χώρα μας τα είδη κατσαρίδας που συναντούμε σε κατοικημένους χώρους είναι η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica), η ανατολίτικη κατσαρίδα (Blatta orientalis), η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) και η καστανοριγωτή κατσαρίδα (Supella longipalpa). Οι κατσαρίδες έχουν ευρύ φάσμα τροφικών προτιμήσεων (δέρμα, χαρτί, τρόφιμα κα), ενώ τρέφονται και από τα περιττώματά τους που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο ακόμα και από άλλες νεκρές κατσαρίδες. Θεωρούνται γενικά μακρόβια έντομα (συχνά ζουν πάνω από ένα έτος) με μεγάλο ωοπαραγωγικό δυναμικό.

Οι κατσαρίδες και τα ωά τους μπορεί να βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στα τρόφιμα ή συσκευασίες. Προτιμούν σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που βρίσκουν στο εσωτερικό των κατοικιών ή κατοικημένων χώρων. Συνήθως, στο οικιακό περιβάλλον όπου ζουν, βρίσκονται στις κοιλότητες και ρωγμές τοίχων, ρωγμές σε πλακάκια στην κουζίνα, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, νεροχύτες, μπάνια, υπόγεια, κελάρια αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, κλπ. Οι πολύπλοκες σωληνώσεις και οι υπόγειοι αγωγοί στα μεγάλα κτήρια καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την καταπολέμησή τους. Δραστηριοποιούνται τη νύχτα, ενώ η παρατήρηση ζώντων ατόμων στο φως της ημέρας είναι συχνά ένδειξη υψηλού πληθυσμού.

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση κατσαρίδων και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.