Καταπολέμηση ΚουνουπιώνΚαταπολέμηση Κουνουπιών | Απεντόμωση

Η καταπολέμηση κουνουπιών μπορεί να γίνει σε διάφορα στάδια, στο προνυμφικό στάδιο, στο στάδιο όπου το κουνούπι είναι ενήλικο έντομο ή και στα δύο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά νωρίς την άνοιξη, δηλαδή την περίοδο που το κουνούπι είναι ανώριμο σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής του.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση Κουνουπιών;

Επιπτώσεις από τη μη Καταπολέμηση Κουνουπιών στην υγεία μας

Τα κουνούπια εκτός από την όχληση που προκαλούν στον άνθρωπο είναι γνωστά και για την ικανότητά τους να μεταφέρουν τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών. Τα κουνούπια είναι πολύ σημαντικά από υγειονομικής άποψης διότι είναι ενδιάμεσοι ξενιστές των παθογόνων της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya, του ιού ΖΙΚΑ και αρκετών φιλαριάσεων.

Επιπτώσεις από τη μη Καταπολέμηση Κουνουπιών στην επιχείρησή μας

Οι επιπτώσεις της μη καταπολέμησης κουνουπιών στην επιχείρηση είναι ποικίλες. Η παρουσία των κουνουπιών σε ένα χώρο υποβαθμίζει την ποιότητα εργασίας των εργαζομένων και ζημιώνεται οικονομικά η επιχείρηση εξαιτίας της απώλειας προσωπικού.

 

Καταπολέμηση Κουνουπιών με «Προστασία»

Χρειάζεται σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός και συνέπεια στην πρόληψη και καταπολέμηση των κουνουπιών. Αρχικά, είναι απαραίτητη η απομάκρυνση λιμναζόντων και στάσιμων υδάτων, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται προγραμματισμός τακτικών ελέγχων από έμπειρους τεχνικούς για την εξάλειψη και την μη επανεμφάνιση κουνουπιών. Η καταπολέμηση γίνεται κατά κύριο λόγο με ψεκασμούς

Εφαρμογές για την Καταπολέμηση Κουνουπιών

Εφαρμόζονται ψεκασμοί με τα κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα σε επιφάνειες εφόσον προηγουμένως έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως: το είδος των κουνουπιών που επιχειρούμε να καταπολεμήσουμε, τις επιφάνειες που θα ψεκαστούν κλπ. Ο ψεκασμός γίνεται σε επιφάνειες και όχι στον αέρα , από κατάλληλη απόσταση για την διασφάλιση της ομοιόμορφης διαβροχής των επιφανειών στις οποίες αναπαύονται τα ενήλικα κουνούπια και επίσης όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης καθώς και αντλία ψεκασμού υψηλής πίεσης με την οποία επιτυγχάνεται γρήγορος και αποτελεσματικός ψεκασμός σε απόσταση έως και 10m για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών δαπέδων, τοίχων ή μεγάλων εξωτερικών χώρων.

 

Κουνούπια | Γενικές πληροφορίες

Τα κουνούπια προκαλούν πολύ μεγάλη όχληση και είναι βραχνάς στη διαμονή του ανθρώπου σε πολλά μέρη του κόσμου εξαιτίας του τσιμπήματός τους και των ασθενειών που μπορούν να μεταδώσουν. Υπάρχουν τουλάχιστον 3.500 είδη κουνουπιών, τα κυριότερα γένη των οποίων είναι το Aedes , Anopheles, Culex, Culiseta, και Ochlerotatus . Μερικά από αυτά είναι ενδιάμεσοι ξενιστές της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου, της φιλαρίασης και των ιογενών εγκεφαλίτιδων και για αυτό η καταπολέμησή τους επιβάλλεται.

Το περιβάλλον ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών είναι το νερό. Το φυσικό περιβάλλον των προνυμφών κουνουπιών ποικίλει από μεγάλες και συνήθως μόνιμες συγκεντρώσεις νερού όπως έλη, βάλτοι, φυτείες ρυζιού αλλά και μικρότερες συγκεντρώσεις νερού όπως λιμνούλες, ίχνη από ρόδες αυτοκινήτου, υπόνομοι κλπ. Προνύμφες επίσης, υπάρχουν σε πηγάδια και σε άλλες ανθρωπογενής εστίες όπως πήλινα δοχεία, πιθάρια και βαρέλια, για αποθήκευση νερού, κονσερβοκούτια, κ. ά.. Κάποια είδη κουνουπιών προτιμούν σκιερές ενώ άλλα ηλιόλουστες θέσεις. Πολλά είδη μπορούν να επιζήσουν σε νερό μολυσμένο από οργανικά απόβλητα ενώ άλλα μπορούν να αναπαραχθούν παραγωγικά σε νερό υπονόμων. Μερικά είδη κουνουπιών αναπτύσσονται σχεδόν αποκλειστικά σε υφάλμυρο ή αλμυρό νερό όπως σε παραθαλάσσια έλη ή βάλτους με αλμυρό νερό και έλη και είναι περιορισμένα σε παράκτιες περιοχές

 

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την Καταπολέμηση Κουνουπιών και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.