Καταπολέμηση ΜυγώνΚαταπολέμηση Mυγών | Απεντόμωση

Στην καταπολέμηση των μυγών η σχολαστική καθαριότητα και η απομάκρυνση των απορριμμάτων είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες. Ωστόσο, μύγες εμφανίζονται κυριολεκτικά παντού και μπορούν να αναπαράγονται πολύ εύκολα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την αποτελεσματική καταπολέμησή μυγών πρώτα πρέπει να προσδιοριστεί το είδος της μύγας

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος και την ανάγκη για την καταπολέμηση μυγών είναι ο εντοπισμός και η εύρεση:

  • Ζωντανων ή νεκρών εντόμων
  • Στιγμάτων και περιττωμάτων μυγών
  • Σκουληκιών που είναι οι μύγες στο στάδιο της προνύμφης

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση Μυγών;

Επιπτώσεις από τη μη Καταπολέμηση Μυγών στην υγεία μας

Η καταπολέμηση μυγών είναι απαραίτητη καθώς έχει αποδειχθεί ότι μεταφέρουν πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων. Η προβοσκίδα και τα πόδια της έχουν πολλές μικρές τρίχες και μπορούν να μεταφέρουν διάφορα παθογόνα, όπου ακουμπούν. Επίσης, το πεπτικό σύστημα της μύγας, όταν τρέφεται με μολυσμένα υλικά, γεμίζει με μικροοργανισμούς που στη συνέχεια μέσω των περιττωμάτων ή μέσω της ‘σταγόνας νερού’ η οποία σχηματίζεται κατά την διατροφή της μολύνει τροφές, το νερό, μαγειρικά σκεύη και οτιδήποτε άλλο έλθει σε επαφή. Από τις κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της μύγας είναι η σαλμονέλα που βρίσκεται σε πουλερικά, αυγά και κρέατα, αλλά και η χολέρα, η πολιομυελίτιδα, η δυσεντερία, κ. ά.

 

Επιπτώσεις από τη μη καταπολέμηση μυγών στις επιχειρήσεις μας

Γενικά, η μύγα είναι συνδεδεμένη με χώρους βρώμικους και εγκαταλειμμένους. Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η επιχείρηση, από την ύπαρξη και την παρουσία τους, είναι η δυσφήμισή της και πολύ περισσότερο αν πρόκειται για επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, η επιχείρηση οδηγείται άμεσα σε ζημία, μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και σε μείωση του αριθμού των πελατών.

 

Καταπολέμηση Μυγών με «Προστασία»

Στην καταπολέμηση μυγών, εξαιτίας των πολλών ειδών της μύγας χρειάζεται ταυτοποίηση από ειδικούς για να επιλεγεί το καταλληλότερο πρόγραμμα καταπολέμησης. Οι τεχνικοί της «Προστασίας» ανάλογα με το πρόβλημα και το είδος της επιχείρησής σας μπορούν να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα. Η καταπολέμηση μυγών μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια της ζωή της.

 

Εφαρμογές για την Καταπολέμηση Μυγών

Για την καταπολέμηση μυγών στους εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται ένα συστηματικό πρόγραμμα ψεκασμών, με ειδικά εκλεκτικά εντομοκτόνα. Οι ψεκασμοί γίνονται τις περιόδους έξαρσης του προβλήματος, κυρίως τους καλοκαιρινούς – φθινοπωρινούς μήνες, και στοχεύουν στον περιορισμό του πληθυσμού των ενηλίκων. Γίνονται απευθείας ψεκασμοί των εξωτερικών τοίχων, κάδων σκουπιδιών και άλλων επιφανειών όπου τα ενήλικα έντομα αναπαύονται, αναζητούν τροφή ή παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα προέρχεται από την οικιακή μύγα εφαρμόζεται επίχρισμα του εντομοκτόνου με πινέλο σε κρυφά σημεία του χώρου. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εντομοκτόνο δόλωμα σε μορφή κόκκων, το οποίο ανανεώνεται κάθε 1-6 εβδομάδες.

Στην καταπολέμηση μυγών όλα τα σκευάσματα είναι άοσμα, φιλικά προς το περιβάλλον, δε λερώνουν και δε διαβρώνουν τις επιφάνειες και έχουν έγκριση από το ΥΠΑΑΤ. Έχουν υπολειμματική δράση και η διάρκεια δράσης τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το είδος της επιφάνειας που ψεκάσθηκε. Σε περίπτωση που το φάρμακο ξεπλένεται από τη βροχή, οι επαναλήψεις θα πρέπει να είναι συχνότερες.

 

Μύγες | Γενικές Πληροφορίες

Η μύγα δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα, ενώ το βράδυ αναπαύεται στις γωνίες των δωματίων και στη βλάστηση ή παραμένει κολλημένη στις οροφές. Τρέφεται με σακχαρούχες ουσίες που εκκρίνονται από φυτά ή, ζωντανούς οργανισμούς αλλά και με ακαθαρσίες, ενώ κάποια είδη της με το αίμα ζώων και ανθρώπων. Η μύγα προτιμάει θερμοκρασίες γύρω στους 28 βαθμούς κελσίου. Όσο πιο κοντά στην ιδανική αυτή θερμοκρασία είναι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή που δραστηριοποιείται τόσο πιο γρήγορα συμπληρώνει το βιολογικό της κύκλο και συνεπώς τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται ο πληθυσμός. Τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πιο κάτω από τις ιδανικές για την ανάπτυξή της, επιβιώνει με τη μορφή της προνύμφης ή της νύμφης.

Ρεύματα αέρα και οσμές έλκουν την μύγα η οποία συνηθίζει να πετάει σε ύψος 1,5-2 μέτρα. Μπορεί να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα μακριά, αν και συνήθως παραμένει κοντά στις εστίες αναπαραγωγής της.

Υπάρχουν διάφορα είδη μυγών τα οποία προκαλούν προβλήματα. Τα πιο γνωστά είδη είναι η οικιακή μύγα, η κρεατόμυγα, η αλογόμυγα, η χρυσόμυγα.

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση μυγών και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.