Καταπολέμηση σαρακιού Καταπολέμηση σαρακιού & άλλων ξυλοφάγων| Απεντόμωση

Το σαράκι αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό του ξύλου (μαζί με τον τερμίτη) και γι’ αυτό ανήκει στα ξυλοφάγα εντόμα. Η καταπολέμηση σαρακιού βασίζεται στον εμποτισμό του ξύλου με εντομοκτόνα σκευάσματα με τη μέθοδο των ενέσεων, μέσα από οπές που ανοίγονται στις ξύλινες επιφάνειες. Οι οπές πρέπει να είναι ανοιχτές για αρκετές μέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, και στη συνέχεια κλείνονται με κερί. Συνολικά οι επιφάνειες θα πρέπει να ψεκάζονται με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση σαρακιού.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος είναι η παρουσία:

  • Ζωντανών ή νεκρών εντόμων.
  • Ζημιών σε έπιπλα ή ακίνητα.
  • Δυσάρεστη οσμή κοντά σε βρεγμένο ξύλο ή τοιχοποιία.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση σαρακιού;

Επιπτώσεις από τη μη καταπολέμηση σαρακιού στις επιχειρήσεις μας

Το σαράκι αποτελεί σημαντικότατο εχθρό για το ξύλο. Η καταπολέμηση σαρακιού βασίζεται στον εμποτισμό του ξύλου με εντομοκτόνα σκευάσματα με τη μέθοδο των ενέσεων, μέσα από οπές που ανοίγονται στις ξύλινες επιφάνειες. Οι οπές πρέπει να είναι ανοιχτές για αρκετές μέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, και στη συνέχεια κλείνονται με κερί. Συνολικά οι επιφάνειες θα πρέπει να ψεκάζονται με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση σαρακιού. Η χρήση φερομονικών παγίδων είναι καίριας σημασίας ώστε να βεβαιωθούμε για το είδος, να εντοπίσουμε το χώρο στον οποίο βρίσκονται αλλά και να κάνουμε μια εκτίμηση του πληθυσμού τους.

 

Καταπολέμηση σαρακιού με «Προστασία»

Το πιο σημαντικό στην καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων είναι ν’ αναγνωριστεί το ακριβές είδος. Αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος, οι τεχνικοί της «Προστασίας» θα εφαρμόσουν την κατάλληλη μέθοδο απεντόμωσης με καθολικό ή υπολειμματικό ψεκασμό. Το πιο σημαντικό σημείο στην έγχυση του εντομοκτόνου σκευάσματος στο ξύλο είναι το βάθος που αυτό θα φτάσει. Εάν το σκεύασμα φτάσει σε βάθος έως 3mm καταπολεμούνται οι προνύμφες αρχικών σταδίων, οι οποίες θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν στην επιφάνεια για να ολοκληρωθεί ο βιολογικός τους κύκλος.

 

Σαράκι & άλλα Ξυλοφάγα | Γενικές πληροφορίες

Τα ξυλοφάγα έντομα, όπως το σαράκι, ανήκουν στην πιο μεγάλη τάξη των εντόμων τα κολεόπτερα (σκαθάρια). Ο όρος ξυλοφάγα περιλαμβάνει πολλά είδη και οικογένειες σκαθαριών που τρέφονται με ξύλο και συνεπώς το καταστρέφουν. Είναι γνωστά περίπου 300.000 διαφορετικά είδη. Στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 20.000 είδη κολεοπτέρων. Τα σκαθάρια που τροφή τους είναι το ξύλο είναι γνωστά ως «σαράκι». Ο κύκλος ζωής τους κυμαίνεται από 3 μήνες έως περισσότερο από 1 χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία, και τη διατροφική ποιότητα του ξύλου. Τα ενήλικα ξυλοφάγα τα συναντάμε συνήθως σε αποχρώσεις του καφέ – κόκκινου.

Τα ξυλοφάγα έντομα αγαπούν ιδιαίτερα τα έπιπλα , τα αντικείμενα από ξύλο, ακόμα και τις ξύλινες κατασκευές κτιρίων. Οι προνύμφες που τρέφονται από το ξύλο κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας σε αυτό. Όταν φτάσουν στο ενήλικο στάδιο, αναδύονται μέσα από στρογγυλές οπές εξόδου, που ενδέχεται να δημιουργηθούν με το μάσημα στο σομφό του ξύλου. Ενήλικα έντομα ορισμένων ειδών βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω οπών ακόμα και από γύψο, πλαστικό και μαλακά μέταλλα που θα μπορούσαν να καλύψουν το ξύλο.

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση σαρακιού και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.