Καταπολέμηση ΨύλλωνΚαταπολέμηση ψύλλων | Απεντόμωση

Η καταπολέμηση ψύλλων βασίζεται σε ένα συστηματικό πρόγραμμα εφαρμογών ψεκασμού με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα. Στόχος στην καταπολέμηση των ψύλλων είναι η μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε προνυμφικό στάδιο διότι είναι πολυπληθέστερος των ακμαίων και επιτυγχάνεται δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού του ψύλλου. Συνεπώς, η χημική καταπολέμηση ψύλλων γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς με συνδυασμό εντομοκτόνων με ακμαιοκτόνο δράση. Λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου του εντόμου και της ανθεκτικότητας στο στάδιο του ωού επιβάλλεται η επανάληψη των ψεκασμών μετά την παρέλευση 15 – 20 ημερών (ανάλογα με την θερμοκρασία) έως και την εξάλειψη του προβλήματος.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος είναι η παρουσία:

  • μικροσκοπικής σκουρόχρωμης κηλίδας η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή. Συχνά ένας ψύλλος τσιμπά παραπάνω από μία φορά στην ίδια περιοχή ψάχνοντας για αίμα.
  • κνησμού που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση Ψύλλων;

Επιπτώσεις από της μη Καταπολέμηση Ψύλλων στην υγεία μας

Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή. Η κύρια ανησυχία είναι η ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα τσιμπήματα των ψύλλων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια. Τα τσιμπήματά τους προξενούν έντονο κνησμό στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό και φλεγμονή. Το τσίμπημα από ψύλλο είναι χαρακτηριστικό γιατί παρουσιάζει μια μικρή μαύρη κηλίδα που μπορεί να είναι ορατή επί αρκετές ημέρες, ενώ το γύρω από την κηλίδα δέρμα με το οίδημα επανέρχεται σχετικά γρήγορα. Συχνά τσιμπούν τους ανθρώπους στους αστραγάλους και τα πόδια, αλλά τη νύχτα, κατά την διάρκεια του ύπνου τσιμπούν και σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Επιπτώσεις από τη μη Καταπολέμηση Ψύλλων στις επιχειρήσεις μας

Ο ψύλλος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι και είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί παρασιτεί στον άνθρωπο και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρεται και τα σπίτια των κτηνοτρόφων, είναι διαφορετικός από τα είδη των ψύλλων του σκύλου και της γάτας, διατηρείται και ευδοκιμεί στα κτηνοτροφικά χωριά καθώς παρασιτεί κυρίως στα κοπάδια εριφίων, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις προσβολής και σε κοπάδια προβάτων ή και άλλων αγροτικών ζώων. Σε περιπτώσεις προσβεβλημένων κοπαδιών οι κτηνοτρόφοι πρέπει στο τέλος του χειμώνα να απομακρύνουν και να καίνε τα υπολείμματα τροφών από το δάπεδο των εγκαταστάσεων, ώστε να καταστρέφονται τα εναπομείναντα έντομα και τα ωά τους. Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται με διάλυμα καυστικής ποτάσας 10% και να σκορπίζεται σκόνη ασβέστη.

 

Καταπολέμηση Ψύλλων με «Προστασία»

Το πιο σημαντικό στην καταπολέμηση ψύλλων είναι να μειωθεί ο πληθυσμός τους που βρίσκεται σε προνυμφικό στάδιο για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού του ψύλλου. Η «Προστασία» μ’ ένα πρόγραμμα εφαρμογών ψεκασμού με ειδικά χημικά σκευάσματα πραγματοποιεί επαναληπτικούς υπολειμματικούς ψεκασμούς με συνδυασμό εντομοκτόνων ακμαιοκτόνου και προνυμφοκτόνου δράσης. Λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου του εντόμου και της ανθεκτικότητας του ψύλλου επιβάλλεται η επανάληψη των ψεκασμών μετά την παρέλευση 15-20 ημερών και μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

 

Ψύλλοι | Γενικές πληροφορίες

Οι ψύλλοι είναι μικρά άπτερα έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των ξενιστών όπως ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα παραγωγικά ζώα, τα πτηνά. τα ενήλικα έντομα βρίσκονται συνήθως πάνω στον ξενιστή τους.Τα γνωστότερα είδη ψύλλων είναι τα εξής:

  • Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
  • Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
  • Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος.

Ο θηλυκός ψύλλος γεννά πολύ μικρά, λευκά αυγά, σε μέρη που δεν έχει φως και σε γωνίες με σκόνη. Η εκκόλαψη των νεαρών προνυμφών γίνεται στους χώρους αυτούς και όχι πάνω στον ξενιστή. Παρότι οι ενήλικοι ψύλλοι τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες τρέφονται και με οργανικές ύλες. Οι προνύμφες (οι οποίες μοιάζουν με μικρά σκουλήκια) μόλις συμπληρώσουν το στάδιο αυτό σχηματίζουν κουκούλι (νύμφη) και μετά το πέρας κάποιων ημερών μεταμορφώνονται σε ενήλικα έντομα.

 

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν τη καταπολέμηση ψύλλων και τον γενικότερο Έλεγχο Παρασίτων.