Καταπολέμηση ποντικιών και τρωκτικώνΚαταπολέμηση ποντικιών | Μυοκτονία

Μυοκτονία είναι η καταπολέμηση ποντικιών που εισβάλουν σε κάποιο χώρο και η διαδικασία και τα μέτρα που λαμβάνουμε για την παρεμπόδιση πιθανής επαναμόλυνσης. Υπάρχουν πολλά είδη τρωκτικών που δημιουργούν προβλήματα αλλά που και αισθητικά δεν θα θέλατε να έχετε δίπλα σας. Τα πιο συχνά απαντώμενα  στην Ελλάδα είναι το μαύρο ποντίκι (Rattus rattus), το καφέ ποντίκι (Rattus norvegicus) και το οικιακό ποντίκι (Mus musculus).

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος είναι ο εντοπισμός και η εύρεση:

  • περιττωμάτων
  • κατεστραμένων υλικών
  • ζημιών σε κτήρια
  • κομματιασμένων υλικών για κτίσιμο φωλιάς
    (χαρτόνια, πλαστικά, μονωτικά υλικά και άλλα.)

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Καταπολέμηση ποντικιών;

Επιπτώσεις των ποντικιών στην υγεία μας

Σε περίπτωση εντοπισμού προβλήματος είναι απαραίτητη η εφαρμογή διαδικασίας μυοκτονίας γιατί υπάρχουν πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία αλλά και συνέπειες στην επιχείρηση. Τα ποντίκια αλλά και γενικότερα τα τρωκτικά είδη επιμολύνουν με μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, μεταδίδουν ασθένειες, όπως η πολύ επικίνδυνη Ικτερική Λεπτοσπείρωση (νόσος του Weil) και επιμολύνουν τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Επιπτώσεις των ποντικιών στις επιχειρήσεις μας

Οι συνέπειες για την επιχείρηση είναι ο κίνδυνος για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών της και των εργαζομένων της και η ζημιά στην καλή φήμη της σε θέματα υγείας και υγιεινής. Σημαντικό επίσης και το κόστος επιβάρυνσης της επιχείρησης από ζημιές σε υλικά, αγαθά και τρόφιμα, από ενδεχόμενη προσωρινή παύση της λειτουργίας της και από νομικές επιπτώσεις περί μη συμμόρφωσης με την νομοθεσία.

 

Καταπολέμηση ποντικιών με «Προστασία»

Με τον εντοπισμό του προβλήματος η καταπολέμηση ποντικιών πρέπει να γίνεται άμεσα με την εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονίας και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία. Στην «Προστασία» διενεργούμε αυτοψία – επιθεώρηση των χώρων, εντοπίζουμε τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και δημιουργούμε ένα δίκτυο δολωματικών σταθμών και παγίδων σύλληψης. Δίνουμε συμβουλές για την μόνωση των χώρων και διεξάγουμε τακτικούς ελέγχους καταγράφοντας στοιχεία τα οποία επεξεργαζόμαστε και λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα για την ολοκληρωτική εξάλειψη του προβλήματος

Δολωματικοί Σταθμοί για την Καταπολέμηση ποντικιών

Για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση ποντικιών και τρωκτικών σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιούμε δολωματικούς σταθμούς οι οποίοι περιέχουν μυοκτόνα σκευάσματα και την απαραίτητη σήμανση. Επιλέγουμε τα σημεία τοποθέτησης και τον αριθμό των δολωματικών σταθμών σύμφωνα με μελέτη και την έκταση του προβλήματος.

Παγίδες σύλληψης για την Καταπολέμηση ποντικιών

Για εσωτερικούς χώρους κτηρίων η εταιρεία μας εφαρμόζει τη μέθοδο των μηχανικών παγίδων πολλαπλών συλλήψεων. Είναι παγίδες που διαθέτουν κολλητική επιφάνεια και τοποθετούνται στα σημεία διέλευσης των τρωκτικών. Εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο πρέπει να συνδυαστούν και με δολωματικούς σταθμούς.

 

Ποντίκια | Γενικές πληροφορίες

Τα ποντίκια ζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

O ποντικός δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αρουραίο. Το κεφάλι του ποντικού είναι οξυκατάληκτο με μεγάλα μάτια και τα πόδια είναι ανάλογα με το σώμα του.

Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Στις 35 ημέρες της ζωής τους ωριμάζουν και μεταφέρουν τα έμβρυα για 18 έως 21 ημέρες. Αν το θηλυκό αποβάλει μπορεί να ξαναμείνει έγκυος μέσα σε 48 ώρες.

Τα νεογέννητα ποντίκια είναι μικρά, τυφλά, ροζ, και γυμνά. Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου είναι πλήρως καλυμμένα με τρίχωμα, κάνουν μικρές διαδρομές από τις φωλιές τους και τρέφονται με στερεά τροφή. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 – 18 μήνες. Τα ποντίκια έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένες. Δραστηριοποιούνται συνήθως, μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει ησυχάσει. Όταν δεν ενοχλούνται, ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας. Από τα πιο αγαπημένα τους καταφύγια είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και άλλες κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φωλιά.

Τα ποντίκια συνήθως στις οικίες καταστρέφουν και μολύνουν τα τρόφιμα. Θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ζημιές που γίνονται σε σπίτια και αγροικίες.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απ ευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή από τα τρωκτικά σε παράσιτα όπως ψύλλους, τσιμπούρια, ψείρες κ.ά, που τσιμπούν τον άνθρωπο και τα ποντίκια ή από την μόλυνση των τροφίμων με τα κόπρανα και τα ούρα τους.

Μην ξεχάσετε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση ποντικιών και γενικότερα τον Έλεγχο Παρασίτων.