Ποια είναι τα πιο κοινά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι μας;

Ήταν ένα από εκείνα τα ειδυλλιακά ανοιξιάτικα πρωινά που σκεφτόμουν πόσο ωραία είναι να βλέπω τη φύση να ξαναγεννιέται, τα λουλούδια να ανθίζουν, τα πουλιά να κελαηδούν και για κάποια ώρα, οφείλω να παραδεχτώ, πως πίστεψα ότι ίσως τελικά είμαι και εγώ ένα παιδί της φύσης… όταν ΜΠΑΜ!

Η ονειροπόλησή μου διακόπηκε απότομα από τις έντρομες και γεμάτες φρίκη φωνές μου, όταν συνειδητοποίησα πως το ντουλάπι με τα τρόφιμα είχε γεμίσει -εν μία νυκτί- εκατοντάδες μυρμήγκια. Και ενώ εκείνα έμοιαζαν να έχουν βρει τον κήπο της Εδέμ στο σπίτι μου, εγώ παράλληλα αισθανόμουν σαν τον Αδάμ όταν εκδιώχθηκε από τον παράδεισο.

Έπειτα από αμέτρητες ώρες μάταιης προσπάθειας να τα αφανίσω, μιας και για κάθε ένα που εξόντωνα εμφανίζονταν άλλα δέκα, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: Η φύση είναι υπέροχη υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι το σπίτι (και το φαγητό σου) με τα μικρά, αηδιαστικά και γεμάτα μικρόβια πλασματάκια της. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα αποφάσισα ότι η μόνη λύση είναι η απεντόμωση, ώστε να απαλλαγώ μια και καλή από τα μυρμήγκια αλλά και από οποιονδήποτε άλλο επίδοξο εισβολέα.

Η διαδικασία της απεντόμωσης δεν αφορά μόνο τον ειδικό που θα την αναλάβει, αλλά και τον ενδιαφερόμενο αφού υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και ο ίδιος, ώστε να έχει ένα σωστό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζω τη λίστα με τα 10 πράγματα που έμαθα (και που πρέπει να ξέρεις και εσύ) για τη σωστή απεντόμωση του σπιτιού!

Ποια είναι τα πιο κοινά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι μας;

Σίγουρα η περιοχή στην οποία μένει ο καθένας (ορεινή, πεδινή, παραθαλάσσια, πόλη, χωριό κλπ) επηρεάζει σημαντικά το είδος εντόμων που υπάρχουν και είναι πιθανό να επισκεφτούν και το σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες εντόμων που εμφανίζονται συχνότερα μέσα στο σπίτι και δημιουργούν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία τους δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Τα πιο κοινά έντομα που εισβάλλουν στο σπίτι είναι:

Οι κατσαρίδες: Οι κατσαρίδες είναι ο πιο συχνός ανεπιθύμητος επισκέπτης στα σπίτια. Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη κατσαρίδων, που είναι και τα πιο συνηθισμένα. Η Γερμανική κατσαρίδα αποτελεί το πιο επίμονο είδος κατσαρίδας. Είναι οι πιο μικρές σε μέγεθος και ξανθές στο χρώμα, ενώ έχουν αδυναμία στα ζεστά και υγρά μέρη οπότε συνήθως φωλιάζουν μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας και στο μπάνιο. Η μαύρη κατσαρίδα έχει επίσης αδυναμία στα υγρά μέρη και τριγυρίζει συνήθως μέσα στις αποχετεύσεις των σπιτιών. Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται και η Αμερικάνικη κατσαρίδα, με τη διαφορά ότι μπορεί επιπλέον και να πετάει.

Οι κοριοί: Οι κοριοί είναι ένα πρόβλημα που συναντιέται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι έντομα αιμομυζητικά, μικρού μεγέθους (4-7 χιλιοστά) και άπτερα, που φωλιάζουν συνήθως στο υπνοδωμάτιο και ιδίως γύρω από το κρεβάτι.

Οι ψύλλοι: Οι ψύλλοι μεταφέρονται από κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα σε ένα σπίτι και είναι επίσης έντομα αιμομυζητικά. Έχουν επίσης μικρό μέγεθος (1-3 χιλιοστά), κεραίες στο κεφάλι και προκαλούν έντονες δερματικές ενοχλήσεις με τα τσιμπήματα τους.

Τα μυρμήγκια: Τα μυρμήγκια εμφανίζονται συνήθως στο σπίτι ξαφνικά, σε στρατιές (κάτι μου θυμίζει) και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

Τα κουνούπια: Τα κουνούπια και οι σκνίπες αποτελούν πολύ ενοχλητικά και επικίνδυνα για την υγεία έντομα, καθώς μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες (όπως ελονοσία, κίτρινο πυρετό κ.ά.). Εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μύγες: Οι μύγες και τα μυγάκια αποχετεύσεων είναι φορείς μικροβίων και ιών, τα οποία συχνά μεταδίδουν στον άνθρωπο.

Ο σκόρος και τα σκαθάρια τροφίμων: Τα έντομα αυτά προσβάλλουν κυρίως τα μάλλινα ρούχα ή τα αποθηκευμένα τρόφιμα.

Τα ακάρεα σκόνης: Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται στο στρώμα του κρεβατιού ή του καναπέ και είναι η αιτία πολλών αλλεργιών και δερματικών ενοχλήσεων.

Συνεχίζεται…

Copyright Ιάκωβος Μαρκάκης, 1888.γρ

Περισσότερα άρθρα από το BLOG μας

H PROSTASIA, υπέρμαχος της πράσινης εναλλακτικής στις παραδοσιακές μεθόδους

H PROSTASIA, υπέρμαχος της πράσινης εναλλακτικής στις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης των παρασίτων, χρησιμοποιεί το ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, ελέγχου της παρουσίας μύγας.

Γνωρίζετε πως τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά πλάσματα από τη φύση τους?

Για να αποτρέψετε την εισβολή των ανεπιθύμητων επισκεπτών στο σπίτι σας, εξαλείψτε την υγρασία, το στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι, κρατήστε κλαδιά δέντρων και άλλα φυτά κομμένα από το σπίτι, καθώς τα μυρμήγκια συχνά χρησιμοποιούν αυτά τα κλαδιά για να μπουν στα σπίτια.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!