Αρχνοειδή - Ακάρεα - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΑΪΡΗΣ

Απεντομώσεις - Αντιμετώπιση αρθρόποδων - Αραχνοειδή - Ακάρεα

Αραχνοειδή

Αράχνες

Στην αντιμετώπιση των αραχνών, η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, ωστόσο αράχνες εμφανίζονται και στους πιο καθαρούς χώρους, επαγγελματικούς και μη. Οι περισσότερες από τις αράχνες δεν βλάπτουν τον άνθρωπο, η παρουσία τους όμως αποτελεί δυσάρεστη εικόνα και η ιστοί τους δηλώνουν εγκατάλειψη και ακαταστασία. Οι αράχνες προτιμούν τους σκοτεινούς και προστατευμένους χώρους όπου και τρέφονται με έντομα τα οποία συλλαμβάνονται και έτσι σχηματίζονται σωροί καταναλωμένων εντόμων κάτω από τους ιστούς τους.

Οι περισσότερες από τις αράχνες δεν έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τον άνθρωπο. Υπάρχουν όμως κάποια είδη αραχνών των οποίων τα δήγματα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά, προκαλούν καταστροφή των κυττάρων κοντά στο δήγμα, ακόμα νευρική παράλυση, ή και θάνατο.

Παρά το γεγονός ότι το τσίμπημα της αράχνης δεν έχει μεγάλη ιατρική σπουδαιότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία έμφυτη φοβία για τις αράχνες. Οι αράχνες σπανίως τσιμπούν τον άνθρωπο ενώ μόνο δύο είδη θεωρούνται επικίνδυνα- η μαύρη χήρα και η καφέ αράχνη (Loxosceles reclusa).

Υπάρχουν περισσότερα από 35.000 είδη αράχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αράχνες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών, αλλά όλες είναι αναγνωρίσιμες από τα 8 τους πόδια και τον ευκρινή διαχωρισμό (σύσφιξη) μεταξύ κεφαλοθώρακα και κοιλιάς. Οι αράχνες είναι ωφέλιμοι οργανισμοί, καθώς τρέφονται με πολλά είδη εντόμων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών επιβλαβών (πχ. κουνούπια, κλπ).

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είδη αραχνών που απαντώνται είναι:

Κοινή Οικιακή Αράχνη (οικογ. Pholcidae)

αράχνη που απαντάται συχνότερα στο εσωτερικό των σπιτιών όπως το Pholcus phalangioides με πολύ μακριά και λεπτά πόδια. Το σώμα της δονείται γρήγορα στον ιστό όταν διαταραχθεί.

οικογ. Lycosidae (Λύκος)

μεγάλο μέγεθος, “μαλλιαρή”, συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι πρόκειται για την ταραντούλα. Το άνοιγμα των ποδιών της μπορεί να φθάσει τα 7,5cm.

Αράχνη οικογ. Clubionidae

έχει συχνά χρώμα ανοικτό κίτρινο, γκρι ή πράσινο. Πιθανότατα σ’ αυτό το είδος να οφείλονται τα περισσότερα τσιμπήματα που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους.

Οι αράχνες είναι πολύ πιθανό να εισβάλλουν στο χώρο σας ψάχνοντας ένα ζεστό, μικρό και σκοτεινό μέρος. Οι περισσότερες αράχνες προκαλούν όχληση εξαιτίας του ιστού τους.

Αντιμετώπιση

Οι αράχνες είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στο σπίτι σας το φθινόπωρο ψάχνοντας ένα ζεστό μέρος να περάσουν το χειμώνα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να εμποδίσετε και να ελέγξετε προβλήματα αραχνών στο σπίτι σας:

Σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα.
Απομακρύνετε εμφανείς ιστούς.
Γεμίστε κενά σε τοίχους και κάτω από τις πόρτες για να αποτρέψετε την είσοδό τους.
Απομακρύνετε κοντά από το σπίτι σας οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τις αράχνες, όπως σωρούς ξύλων και λοφίσκους κοπριάς.
Χρησιμοποιείστε τον φωτισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λιγότερο προσελκυστικός για τα έντομα με τα οποία τρέφονται οι αράχνες.

Πολλοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις αράχνες με προϊόντα που διατίθενται στο λιανεμπόριο, συχνά όμως τα αποτελέσματα είναι λιγότερο από ικανοποιητικά. Τα μικρά σε έκταση προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλα και τότε είναι που πολλοί αναζητούν τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία παρασιτολογικού ελέγχου.

Το επιστημονικό προσωπικό και οι τεχνικοί μας είναι ειδικευμένοι, έμπειροι επαγγελματίες και ακολουθούν τακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Γνωρίζουν τις συνήθειες του κάθε είδους παρασίτων και χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση όταν καταρτίζουν ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των παρασίτων.

Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα. Σε μεγέθυνση μοιάζουν με μικρά αραχνάκια. Διακρίνονται σε διάφορα είδη από τα οποία κάποια είναι παράσιτα των φυτών και τα συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους. Μερικά είναι οικιακά παράσιτα, όπως τα ακάρεα της σκόνης που ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών (δερματίτιδες, αλλεργικό άσθμα κ.α.). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης μερικά αιμομυζητικά είδη, τα ακάρεα της μούχλας και τα ακάρεα της ψώρας. Τα πρώτα επιφέρουν τσιμπήματα στο δέρμα, τα ακάρεα της μούχλας εμφανίζονται σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες και παρουσία μυκήτων (μούχλα) και τα τελευταία εισέρχονται υποδόρια, δημιουργώντας χαρακτηριστικά εξανθήματα.
Τα είδη που συναντάμε συχνότερα είναι τα ακάρεα της σκόνης. Εμφανίζονται κυρίως στο στρώμα, τους καναπέδες και τα χαλιά. Οι επιφάνειες αυτές αποτελούν τα σημαντικότερα καταφύγια. Τρέφονται κυρίως από τα κύτταρα που αποβάλλει η επιδερμίδα και αναπτύσσονται γρήγορα σε μεγάλους πληθυσμούς. Στις ίδιες επιφάνειες, ωστόσο πιο σπάνια, συναντάμε τα είδη που επιφέρουν τσιμπήματα. Τα ακάρεα της ψώρας επιβιώνουν μόνο μέσα στην επιδερμίδα του ξενιστή.

Ομάδες ακάρεων που μας απασχολούν:

Γένος Dermatophagoides (Oικ. Pyroglyphidae): Ακάρεα της σκόνης

Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μεταφέρονται με τη σκόνη. Τα ενήλικα ακάρεα έχουν μέγεθος ως 0,33mm, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Εξαιτίας του μεγέθους τους δεν μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, παρά μόνο με τη χρήση μεγεθυντικού φακού.

Βιολογία

Τα ακάρεα της σκόνης παρουσιάζουν τρία στάδια ανάπτυξης, ωό, νύμφη και ενήλικο. (τέλειο έντομο). Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες και εξαρτάται από το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία).
Η ανάπτυξη του πληθυσμού στα ακάρεα της σκόνης επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες, τη σχετική υγρασία του χώρου και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την αναπαραγωγή των ακαρέων. Ένα γραμμάριο σκόνης είναι δυνατό να φιλοξενεί μέχρι και 100-400 άτομα.

Αντιμετώπιση

Τα ακάρεα της ακόνης μεταφέρονται από χώρο σε χώρο με τα ρούχα. Η αναπαραγωγή τους είναι γρήγορη με συνέπεια να εξαπλώνονται ταχύτατα. Η παρουσία υψηλής υγρασίας και μυκήτων (μούχλα) ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως, η ικανοποιητική θέρμανση του χώρου και ο καλός αερισμός του συμβάλλουν στην σωστή αντιμετώπιση και αποτελούν έναν οικολογικό τρόπο καταπολέμησης. Η εφαρμογή φιλικών ακαρεοκτόνων σκευασμάτων (απεντόμωση) είναι επίσης βοηθητική. Επιπλέον, ο καθαρισμός των στρωμάτων με οικολογικούς τρόπους και γενικά των χώρων που αποτελούν καταφύγια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ψώρα: Sarcoptes scabei

Η ψώρα προκαλείται από το θηλυκό άκαρι Sarcoptes scabiei var. hominis. Τα ακάρεα σκάβουν μέσα στο δέρμα για να ζήσουν και να εναποθέσουν τα ωά τους. Τα συμπτώματα οφείλονται στην αλλεργική αντίδραση στα ακάρεα. Συνήθως, μόνο 10 με 15 ακάρεα εμπλέκονται στην μόλυνση. Η ψώρα μεταδίδεται μετά από σχετικά παρατεταμένη άμεση επαφή του δέρματος με ένα μολυσμένο πρόσωπο (τουλάχιστον 10 λεπτά), όπως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και αν το άτομο δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα. Περιβάλλοντα συνωστισμού, όπως παιδικοί σταθμοί και φυλακές, αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης. Η κρουστώδης ψώρα είναι μια σοβαρότερη μορφή της νόσου. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί οφείλεται σε εκατομμύρια ακάρεα, με αποτέλεσμα να είναι πιο μεταδοτική. Σε αυτή την περίπτωση, η μετάδοση μπορεί να γίνει με σύντομη επαφή ή από μολυσμένα αντικείμενα. Τα ακάρεα είναι πολύ μικρά και όχι άμεσα ορατά. Η διάγνωση βασίζεται στα σημεία και συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Αρκετά φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της ψώρας, όπως κρέμα με περμεθρίνη, κροταμιτόνη και λινδάνη, ή χάπια ιβερμεκτίνης. Επίσης, χορηγείται θεραπεία σε όσους ανθρώπους ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τον ασθενή τον τελευταίο μήνα και όσους ζουν στο ίδιο σπίτι. Τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες (το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά 7 ημέρες) πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν σε στεγνωτήριο. Καθώς τα ακάρεα δεν ζουν παραπάνω από 3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα, δεν απαιτείται περαιτέρω καθαρισμός.  Συνίσταται επίσης η καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν για δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν μετά αυτό το χρονικό σημείο, μπορεί να χρειαστεί επαναθεραπεία.

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!