Μεταξύ των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας τα Δίπτερα αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό άθροισμα ,τόσο ως προς τον αριθμό των ειδών που αυτά περιλαμβάνουν, όσο και ως προς την οικονομική σημασία που παρουσιάζουν.

Απεντομώσεις - Αντιμετώπιση αρθρόποδων - Μύγες

Βιολογία

Υγειονομική σημασία

Μεταξύ των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας τα Δίπτερα αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό άθροισμα ,τόσο ως προς τον αριθμό των ειδών που αυτά περιλαμβάνουν, όσο και ως προς την οικονομική σημασία που παρουσιάζουν. Στις αγροτικές αλλά και στις αστικές περιοχές για την καταπολέμηση των διπτέρων υγειονομικής σημασίας πρέπει να υπάρχουν γνώσεις στην διάκρισης τους , την γνώση της βιοοικολογία τους και την οικονομική τους επίπτωση στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα. Η επίπτωση αυτή μπορεί να είναι ικανή να καταστήσει περιοχές μη αξιοποιήσιμες αγροτικά, τουριστικά, οικιστικά.
Τα προβλήματα που τα έντομα αυτά προκαλούν αφορούν την άμεση (νύξη, μύζηση αίματος, καταστροφή ιστών κ.α.) αλλά και την έμμεση (μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων) επίδραση τους. Η εμφάνιση τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας δεκάδων κρουσμάτων ελονοσίας δικαιολογεί τις ανησυχίες των φορέων υγείας και δικαιολογεί την ετήσια συστηματική παρακολούθηση και καταπολέμηση των εντόμων αυτών.
Η μύγα δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα, ενώ το βράδυ αναπαύεται στις γωνίες των δωματίων και στη βλάστηση ή παραμένει κολλημένη στις οροφές. Τρέφεται με σακχαρούχες ουσίες που εκκρίνονται από φυτά ή, ζωντανούς οργανισμούς αλλά και με ακαθαρσίες, ενώ κάποια είδη της με το αίμα ζώων και ανθρώπων. Η μύγα προτιμάει θερμοκρασίες γύρω στους 28 βαθμούς κελσίου. Όσο πιο κοντά στην ιδανική αυτή θερμοκρασία είναι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή που δραστηριοποιείται τόσο πιο γρήγορα συμπληρώνει το βιολογικό της κύκλο και συνεπώς τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται ο πληθυσμός. Τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πιο κάτω από τις ιδανικές για την ανάπτυξή της, επιβιώνει με τη μορφή της προνύμφης ή της νύμφης.
Ρεύματα αέρα και οσμές έλκουν την μύγα η οποία συνηθίζει να πετάει σε ύψος 1,5-2 μέτρα. Μπορεί να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα μακριά, αν και συνήθως παραμένει κοντά στις εστίες αναπαραγωγής της.

Αντιμετώπιση

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των διπτέρων είναι ο εντοπισμός:

– Ζωντανών, ή νεκρών εντόμων (ακμαίων ή προνύμφες)
– Στιγμάτων και περιττωμάτων μυγών

Στην αντιμετώπιση των διπτέρων, εξαιτίας των πολλών ειδών, χρειάζεται ταυτοποίηση από ειδικούς για να επιλεγεί το καταλληλότερο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Η εταιρεία μας ανάλογα με το πρόβλημα και το είδος της επιχείρησής σας μπορεί να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση των μυγών μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια της ζωή της.

Για την καταπολέμηση μυγών στους εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται ένα συστηματικό πρόγραμμα ψεκασμών, με ειδικά εκλεκτικά εντομοκτόνα. Οι ψεκασμοί γίνονται τις περιόδους έξαρσης του προβλήματος, κυρίως τους καλοκαιρινούς – φθινοπωρινούς μήνες, και στοχεύουν στον περιορισμό του πληθυσμού των ενηλίκων. Γίνονται απευθείας ψεκασμοί των εξωτερικών τοίχων, κάδων σκουπιδιών και άλλων επιφανειών όπου τα ενήλικα έντομα αναπαύονται, αναζητούν τροφή, ή παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι ψεκασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα προέρχεται από την οικιακή μύγα εφαρμόζεται επίχρισμα του εντομοκτόνου με πινέλο σε κρυφά σημεία του χώρου. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εντομοκτόνο δόλωμα σε μορφή κόκκων, το οποίο ανανεώνεται κάθε 1-6 εβδομάδες.

Στην καταπολέμηση μυγών όλα τα σκευάσματα είναι άοσμα, φιλικά προς το περιβάλλον, δε λερώνουν και δε διαβρώνουν τις επιφάνειες και έχουν έγκριση από το ΥΠΑΑΤ. Έχουν υπολειμματική δράση και η διάρκεια δράσης τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το είδος της επιφάνειας που ψεκάσθηκε. Σε περίπτωση που το φάρμακο ξεπλένεται από τη βροχή, οι επαναλήψεις θα πρέπει να είναι συχνότερες.

Κυριότερα είδη

Απεντομώσεις - Μύγες

Musca domestia (οικιακή μύγα)

Είναι ολομετάβολο έντομο, δηλαδή υφίσταται πλήρη μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου, με τέσσερα στάδια ανάπτυξης: ωό, προνύμφη, νύμφη (pupa) και ακμαίο (ενήλικο).

Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει ωά στο εσωτερικό οποιουδήποτε οργανικού υλικού σε αποσύνθεση, όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες και γίνονται ακμαία (μύγες), τα οποία με τη σειρά τους αναπαράγονται ταχύτατα. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου της οικιακής μύγας, σε ευνοϊκό περιβάλλον, είναι 25-30 μέρες (συχνά και συντομότερα), κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά.

Οι μύγες δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή όταν υπάρχει επαρκής φωτισμός και το βράδυ αναπαύονται σε διάφορες επιφάνειες (π.χ. γωνίες δωματίων, οροφές κ.τ.λ.).

Musca domestia (οικιακή μύγα)

Drosophilidae

Πιο γνωστό είδος είναι το Drosophila melanogaster, αλλά υπάρχουν και άλλα συναφή είδη που προκαλούν παρόμοιες προσβολές σε φρούτα κυρίως. Αναπτύσσεται κατά προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά σε στάδιο ζύμωσης, αλλά και σε άλλες αποσυντιθέμενες οργανικές ύλες.

Μύγες - Drosophilidae

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!