Ο σκόροι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το είδος της διατροφής τους. Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι σκόροι τροφίμων που αναπτύσσονται και τρέφονται από κάποια πηγή τροφίμου και οι σκόροι ρούχων που προσβάλουν και τρέφονται από υφάσματα. Και στις περιπτώσεις η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στην περιουσία σας μπορεί να είναι μεγάλη.

Απεντομώσεις - Αντιμετώπιση αρθρόποδων - Επιβλαβή Λεπιδόπτερα

Επιβλαβή λεπιδότερα – Σκόροι

Ο σκόροι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το είδος της διατροφής τους. Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι σκόροι τροφίμων που αναπτύσσονται και τρέφονται από κάποια πηγή τροφίμου και οι σκόροι ρούχων που προσβάλουν και τρέφονται από υφάσματα. Και στις περιπτώσεις η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στην περιουσία σας μπορεί να είναι μεγάλη.

Οι σκόροι είναι ιπτάμενα έντομα που συνδέονται στενά με τις πεταλούδες. Υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Σε αντίθεση με τις πεταλούδες, οι σκόροι έχουν πιο γήινα  απαλά χρώματα, καφέ, λευκό, γκρι ή μαύρο. Τα φτερά τους καλύπτονται σε κλίμακα. Οι σκόροι είναι σπάνια μεγαλύτεροι από 20 χιλιοστά, αν και υπάρχουν κάποια είδη που μπορεί να φτάσουν έως και 120 χιλιοστά. Οι προνύμφες των σκόρων μοιάζουν με τριχωτά σκουλήκια. Το σώμα τους αποτελείται από το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.

Παρόλο που ότι οι σκόροι δεν αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία μας, εντούτοις  ένα μόνο έντομο αν τρυπώσει μέσα στη ντουλάπα σας μπορεί να καταστρέψει ρούχα, υφάσματα, γούνες, δερμάτινα αλλά και τα χαλιά. Αντίστοιχη καταστροφή μπορεί να γίνει εάν ένας σκόρος τροφίμων τρυπώσει μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας.

Βιολογία

Ο σκόρος είναι ένα έντομο που έχει δράση ολόκληρο το χρόνο, αν και έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και δεν μπορεί να ζήσει και να αναπαραχθεί σε κρύες συνθήκες, αν το σπίτι σας είναι αρκετό ζεστό τους χειμερινούς μήνες, μπορεί άνετα να αναπαραχθεί και να εκκολαφθούν τα ωά του με επιτυχία. Γεννούν περίπου 50-150 ωά τη φορά συνήθως σε ένα μόνο σημείο. Έτσι μπορεί να καταλάβετε ότι μόνο ένας θηλυκός σκόρος μπορεί να σας γεμίσει το σπίτι με αρκετούς απογόνους μέσα σε λίγους μήνες.

Σκώροι υφασμάτων

Τα σπουδαιότερα είδη είναι τα:

Tineolla bisseliella (Σκώρος των υφασμάτων)

Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-8mm με ανοιχτόχρωμα φτερά και χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Προνύμφες χρώματος κρέμ – άσπρο με κεφάλι χρώματος καφέ και μήκος έως 10mm. Οι προνύμφες των σκόρων κάνουν ακανόνιστες τρύπες σε υφάσματα.

Tineolla bisseliella (Σκώρος των υφασμάτων)

Tinea pellionella (Σκώρος των μάλλινων και των υφασμάτων)

Απαντώνται ιδιαίτερα σε υφάσματα ζωικής προέλευσης Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6mm χρώματος σκούρο – ανοιχτό κίτρινο και τρείς αχνές κηλίδες. Προνύμφες χρώματος κρέμ – άσπρο και μήκος έως 10mm. Κάνει ομοιομεγέθεις τρύπες στο ύφασμα σε σχέση με τον κοινό σκόρο των ενδυμάτων.

Tinea pellionella (Σκώρος των μάλλινων και των υφασμάτων)

Endrosis sacritrella (Λευκός σκόρος του σπιτιού)

Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-10mm, το κεφάλι έχει χρώμα λευκό και έχει ποικιλόχρωμα φτερά. Προνύμφες έως 20 mm μήκος, χρώματος κρέμ με κεφάλι χρώματος κόκκινο-καφέ. Οι προνύμφες αναζητούν την τροφή τους σε διάφορα υλικά. Προκαλούν μικρότερες φθορές σε υφάσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκόρους.

Endrosis sacritrella (Λευκός σκόρος του σπιτιού)

Hofmannophila pseudospretella (Καφέ σκόρος του σπιτιού)

Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 8-14mm και χρώματος καφέ με τρείς η τέσσερις σκουρόχρωμες κηλίδες. Προνύμφες έως 20mm μήκος, χρώματος υποκίτρινου με κεφάλι χρώματος καφέ. Οι προνύμφες τρέφονται με διάφορα υφάσματα ζωικής προέλευσης, όπως μαλλί, δέρμα και φτερά.

Hofmannophila pseudospretella (Καφέ σκόρος του σπιτιού)

Χώροι υψηλού κινδύνου

Χώροι υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα δωμάτια επισκεπτών, κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπια και ντουλάπες που χρησιμοποιούνται σπάνια.
Επίσης χώροι υψηλού κινδύνου είναι και οι σοφίτες, γιατί οι σκόροι προσελκύονται από τις φωλιές των πουλιών που μπορεί να υπάρχουν στις μαρκίζες οροφής του σπιτιού.
Τα βρόμικα ή λερωμένα ρούχα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκόρους. Καλό είναι να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε. Όπου θα αποθηκευτούν υφάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα τοποθετείτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, ή βαλίτσες.
Σκουπίζετε τακτικά κάτω από τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεται τα αυγά των σκόρων πριν αυτά εκκολαφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή, ή αν έχετε αντιληφθεί αυξημένη δραστηριότητα των σκόρων.

Χώροι υψηλού κινδύνου

Βιολογία

Οι σκόροι τροφίμων παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Η πιο συνήθης αιτία της εμφάνισής τους είναι η αγορά κάποιου ήδη μολυσμένου τροφίμου, μέσα στο οποίο αναπτύσσετε ο σκόρος τροφίμων και προσβάλλει τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα. Οι περισσότεροι σκόροι τροφίμων είναι αρκετά μικροί (με άνοιγμα φτερών 13 mm). Οι προνύμφες μολύνουν όλες τις ξηρές τροφές που μπορεί να υπάρχουν στα ντουλάπια. Τα τρόφιμα που προτιμούν είναι ξηρά τρόφιμα όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρυγανιές. Από τη στιγμή που μολυνθεί ένα τρόφιμο στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο σκόρος τροφίμων.

Τα σπουδαιότερα είδη είναι τα:

Ephestia kuehniella

Προκαλεί ζημιά κυρίως σε αλευρόμυλους, ή σε αποθήκες αλεύρων. Μπορεί να κάνει ζημιά και σε σπόρους. Οι μπροστινές πτέρυγες των ενηλίκων έχουν άνοιγμα γύρο στα 22 mm και έχουν χρώμα γκρίζο σατινέ με 3 μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές. Οι πίσω πτέρυγες είναι υπόλευκες, ή γκρίζες και έχουν κροσσούς. Τα ωά τους είναι υπόλευκα, ελλειψοειδή με κοκκώδη επιφάνεια. Οι προνύμφες τους έχουν μήκος σε πλήρη ανάπτυξη περί τα 22 mm και χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο.

Ephestia kuehniella

Plodia interpuctella

Έντομο πολυφάγο, μπορεί να προσβάλλει σπόρους, κακάο, γλυκίσματα, προϊόντα αμύλου, σοκολάτες. Το ενήλικο έντομο έχει μήκος περί τα 10 mm και άνοιγμα φτερών 15-20 mm. Τα μπροστινά κατά του ήμισυ έχουν χρώμα καστανέρυθρο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ήμιση είναι αργυρόλευκο. Οι πίσω πτέρυγες είναι αργυρόλευκες και έχουν λίγους κροσσούς. Η κεφαλή και ο θώρακας είναι καστανέρυθρα. Τα ωά τους είναι υπόλευκα, ελλειψοειδή με ανώμαλη ελαφρώς επιφάνεια. Οι προνύμφες των πρώτων σταδίων έχουν χρώμα υπόλευκο ενώ αργότερα γίνεται υπό ρόδινο.

Plodia interpuctella

Χώροι υψηλού κινδύνου

Αποθήκες τροφίμων
Εμπορικά πλοία
Σιλό

Αντιμετώπιση

Μία μικρή προσβολή από σκόρους μπορεί να αντιμετωπιστεί με προϊόντα που διατίθενται στο λιανεμπόριο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ή επαναλαμβανόμενης προσβολής όμως, απαιτείται η επαγγελματική αντιμετώπισή τους.
Η ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι παρακάτω:

Πρέπει να γίνει εκτενής εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση του χώρου, για να επιβεβαιωθεί η έκταση και ο χώρος της προσβολής.
Μετά την αναγνώριση των παρασίτων εφαρμόζεται η μέθοδος αντιμετώπισης στις επικίνδυνες περιοχές και σημεία, περιμετρικά, στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων και επεμβαίνουμε στην περιοχή για να απομακρύνουμε τυχόν κρυμμένα παράσιτα και τα ωά τους με ειδικά εντομοκτόνα.
Επιπλέον, μετά την επίσκεψη θα σας συστήσουμε τα επόμενα βήματα για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συντήρηση για τον χώρο σας.

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!