Μεταξύ των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας τα Δίπτερα αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό άθροισμα ,τόσο ως προς τον αριθμό των ειδών που αυτά περιλαμβάνουν, όσο και ως προς την οικονομική σημασία που παρουσιάζουν.

Απεντομώσεις - Αντιμετώπιση αρθρόποδων - Μύγες

Υγειονομική σημασία

Οι μύγες ανήκουν στην τάξη των Διπτέρων.
Υπάρχουν πολλά είδη αλλά τα πιο σημαντικά είναι: οικιακή μύγα (Musca domestica: Muscidae) και η μύγα των φρούτων (Drosophila melanogaster: Drosophilidae).

Όσον αφορά την οικιακή μύγα, πρόκειται για είδος κοσμοπολίτικο και με τεράστια σημασία για την δημόσια υγεία. Το ακμαίο τρέφεται με προβοσκίδα, η οποία φέρει μια ακραία κοτυληδόνα που «ραντίζει» με σίελο τις στερεές τροφές. Στη συνέχεια, τα παχύρευστα ενδιαιτήματα μυζούνται από την προβοσκίδα. Τρέφεται με την ίδια ευκολία και χωρίς εξαιρετικές τροφικές προτιμήσεις, τόσο από τις τροφές του ανθρώπου όσο και από ακαθαρσίες. Το πεπτικό της σύστημα είναι γεμάτο μικρόβια τα οποία μεταφέρει όπου σταθεί μηχανικά (με τα πόδια της) αλλά και με τα περιττώματα και με το υγρό που βγάζει από τα στοματικά της μόρια για να τραφεί. Στο σώμα φέρει άφθονες λεπτές τρίχες στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικρόβια και ακαθαρσίες.
Έχει βρεθεί ότι οι μύγες είναι δυνατόν να γίνουν φορείς περισσότερων από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως δυσεντερία, σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, άνθρακα, πολιομυελίτιδα, τέτανο κ.ά.

Απεντομώσεις - Μύγες

Βιολογία

Οικιακή μύγα
Είναι ολομετάβολο έντομο, δηλαδή υφίσταται πλήρη μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια του βιολογικού του κύκλου, με τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη (pupa) και ακμαίο (ενήλικο).
Μπορεί να αναπαράγεται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε οργανικού υλικού σε αποσύνθεση, όσο και λόγω της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες και γίνονται ακμαία (μύγες), τα οποία με τη σειρά τους αναπαράγονται ταχύτατα. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου της οικιακής μύγας, σε ευνοϊκό περιβάλλον, είναι 25-30 μέρες (συχνά και συντομότερα), κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά.
Οι μύγες δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν υπάρχει επαρκής φωτισμός και το βράδυ αναπαύονται σε διάφορες επιφάνειες (π.χ. γωνίες δωματίων, οροφές κ.τ.λ.).
Τρέφεται με σακχαρούχες ουσίες που εκκρίνονται από φυτά ή ζωντανούς οργανισμούς αλλά και με ακαθαρσίες, ενώ κάποια είδη της με το αίμα ζώων και ανθρώπων.
Η μύγα προτιμάει θερμοκρασίες γύρω στους 280°C. Όσο πιο κοντά στην ιδανική αυτή θερμοκρασία είναι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή που δραστηριοποιείται, τόσο πιο γρήγορα συμπληρώνει το βιολογικό της κύκλο και συνεπώς τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται ο πληθυσμός.
Τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πιο κάτω από τις ιδανικές για την ανάπτυξή της, επιβιώνει με τη μορφή της προνύμφης ή της νύμφης.
Ρεύματα αέρα και οσμές έλκουν την μύγα η οποία συνηθίζει να πετάει σε ύψος 1,5-2 μέτρα.
Μπορεί να ταξιδέψει αρκετά χιλιόμετρα μακριά, αν και συνήθως παραμένει κοντά στις εστίες αναπαραγωγής της.

Musca domestia (οικιακή μύγα)

Μύγα των φρούτων
Στην οικογένεια Δροσοφιλίδες (Drosophilidae) ανήκει μία μικρή μύγα: η μύγα των φρούτων ή μύγα του ξιδιού ή μύγα του μούστου. Πιο γνωστό είδος είναι το Drosophila melanogaster, αλλά υπάρχουν και άλλα συναφή είδη που προκαλούν παρόμοιες προσβολές.
Αναπτύσσεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά σε στάδιο ζύμωσης αλλά και σε άλλες αποσυντιθέμενες οργανικές ύλες.

Αντιμετώπιση – Τρόποι Διαχείρισης 

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των διπτέρων είναι ο εντοπισμός:

– Ζωντανών ή νεκρών εντόμων (ακμαίων ή προνύμφες)
– Στιγμάτων και περιττωμάτων μυγών

Πρόληψη: Όλα τα σημεία συλλογής των σκουπιδιών θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες πριν την απόρριψη σε κάδους απορριμμάτων που κλείνουν. Τα οργανικά απορρίμματα θα πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά από τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους κοπροσωρούς σε ιππικούς ομίλους, μονάδες εκτροφής ζώων, ζωολογικούς κήπους κ.λ.π.

Παρακολούθηση: Είναι εύκολη επειδή ίπτανται την ημέρα. Συνιστάται η χρήση παγίδων για μείωση του πληθυσμού.

Θωράκιση: Σίτες στα παράθυρα οικιών ή χώρων τροφίμων, αεροκουρτίνες ή κουρτίνες με πλαστικές λωρίδες σε εισόδους χώρων τροφίμων.

Αντιμετώπιση: Για την καταπολέμηση μυγών στους εξωτερικούς χώρους εφαρμόζεται ένα συστηματικό πρόγραμμα απεντομώσεων με εντομοκτόνα άοσμα, φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν έγκριση από το ΥΠΑΑΤ. Έχουν υπολειμματική δράση και η διάρκεια δράσης τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το είδος της επιφάνειας που ψεκάσθηκε.
Οι ψεκασμοί γίνονται τις περιόδους έξαρσης του προβλήματος, κυρίως τους καλοκαιρινούς – φθινοπωρινούς μήνες, και στοχεύουν στον περιορισμό του πληθυσμού των ενηλίκων.
Οι εφαρμογές με ακμαιοκτόνα και προνυμφοκτόνα σκευάσματα πραγματοποιούνται σε οργανικά υλικά που αποτελούν σημεία αναπαραγωγής όπως οι κοπροσωροί και οι σωροί των σκουπιδιών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Γίνονται επίσης απευθείας σε εξωτερικούς τοίχους, κάδους σκουπιδιών και άλλων επιφανειών όπου τα ενήλικα έντομα αναπαύονται, αναζητούν τροφή ή παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μύγες - Drosophilidae

Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!