Με τον όρο απεντόμωση αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε φυσική ή χημική διαδικασία που χρησιμοποιείται με σκοπό την καταστροφή ή την απομάκρυνση παρασίτων, που υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε και εργαζόμαστε.
Το παράσιτο είναι ένας οργανισμός που ζει πάνω ή μέσα σε έναν οργανισμό ξενιστή και λαμβάνει την τροφή του σε βάρος του ξενιστή του.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες παρασίτων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στον άνθρωπο: πρωτόζωα, έλμινθοι και εξωπαράσιτα.
Αν και ο όρος εξωπαράσιτα μπορεί σε γενικές γραμμές να περιλαμβάνει αρθρόποδα που ρουφούν αίμα όπως τα κουνούπια (επειδή εξαρτώνται από ένα γεύμα αίματος από έναν ανθρώπινο ξενιστή για την επιβίωσή τους), αυτός ο όρος γενικά χρησιμοποιείται πιο στενά για να αναφερθεί σε οργανισμούς όπως τσιμπούρια, ψύλλοι, ψείρες και ακάρεα κλπ που προσκολλώνται ή τρυπώνουν στο δέρμα και παραμένουν εκεί για σχετικά μεγάλες χρονικές περιόδους (π.χ. εβδομάδες έως μήνες).
Τα αρθρόποδα είναι σημαντικά στην πρόκληση ασθενειών από μόνα τους, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικά ως φορείς, ή διαβιβαστές, πολλών διαφορετικών παθογόνων που με τη σειρά τους προκαλούν τεράστια νοσηρότητα και θνησιμότητα από τις ασθένειες που προκαλούν.
Τι είναι τα αρθρόποδα; Τα αρθρόποδα είναι μικρά ασπόνδυλα ζώα. Αντί εσωτερικού σκελετού κατασκευασμένου από οστά, έχουν ένα εξωτερικό κέλυφος (σκελετός) κατασκευασμένο από ένα σκληρό, άκαμπτο υλικό που ονομάζεται χιτίνη. Η πλειοψηφία των αρθροπόδων δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Ωστόσο, ορισμένα είδη θεωρούνται υγειονομικής σημασίας επειδή μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση, παρενέργειες, ή ακόμα και να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες στον άνθρωπο.
Αυτά τα αρθρόποδα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
– αρθρόποδα που προκαλούν ενόχληση, δυσφορία, αλλά και όλες τις γνωστές παρενέργειες με τα νύγματα τους (π.χ. κουνούπια, κοριοί, ψύλλοι, σκνίπες, κ.ά.)
– εξωπαρασιτικά αρθρόποδα που ζουν και τρέφονται μόνιμα στο εξωτερικό μέρος του ξενιστή, χωρίς τη μετάδοση μικροβίων (π.χ. ψείρες, ακάρεα, κ.ά.)
– αρθρόποδα που είναι παθητικοί μεταφορείς ασθενειών (π.χ. μύγες, κατσαρίδες που μεταφέρουν ασθένειες από τα κόπρανα στα ανθρώπινα τρόφιμα, κ.ά.)
– αρθρόποδα-φορείς που μεταδίδουν ασθένειες. Το παθογόνο αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται στο φορέα και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος του αρθρόποδου (π.χ. κουνούπια, ψείρες, ψύλλοι, κ.ά.)
Απεντόμωση – Μέθοδοι
Απεντόμωση – Μέθοδοι
Για την απεντόμωση και τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου εντομολογικών προσβολών χρειάζεται να ταυτοποιηθεί το είδος του εντόμου, να εντοπιστούν οι πιθανές εστίες ανάπτυξης και στη συνέχεια η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απεντόμωσης.
Οι συνήθεις μέθοδοι απεντόμωσης είναι ο υπολειμματικός ψεκασμός, ο νεφελοψεκασμός, η χρήση gel και άλλες πιο εξειδικευμένες μέθοδοι απεντόμωσης όπως οι εφαρμογές καταπολέμησης τερμιτών και άλλων ξυλοφάγων.
Για τον έλεγχο της παρουσίας εντόμων χρησιμοποιούνται: φερομονικές παγίδες σύλληψης για έρποντα έντομα και εντομοπαγίδες με χρήση led για ιπτάμενα έντομα.
Απεντόμωση – Κίνδυνοι παρασίτων
Κατά τη διείσδυση και τη μακρόχρονη παραμονή των παρασίτων στο σώμα του ανθρώπου δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στα διάφορα όργανα αλλά και στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Η συνεχής αντίσταση του οργανισμού στα ξένα παθογόνα σώματα οδηγεί όχι μόνο στην εξάντληση αλλά και στην ανάπτυξη δευτερεύουσας ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούνται οι βαριές χρόνιες ασθένειες, που δε θεραπεύονται με τις συνηθισμένες μεθόδους.
Ως γνωστών, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η απεντόμωση προλαμβάνει όλα τα δεινά που προκαλούν τα παράσιτα έντομα.
Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.
Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!