Κοριοί (Heteroptera: Cimicidae)
Πρόκειται για έντομα μικρά, άπτερα και φωτόφοβα. Οι κοριοί είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Η καταπολέμηση των κοριών είναι δύσκολη, καθώς η εξάπλωσή τους γίνεται εύκολα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των περιστατικών εμφάνισής τους να αυξάνεται δραματικά. Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τους κοριούς αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουμε ότι η προσβολή από κοριούς θα εξαλειφθεί γρήγορα και άμεσα, θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαριότητα, αφού πρώτα εντοπιστούν όλες οι πιθανές εστίες δραστηριότητας των κοριών. Ακολουθεί η χρήση εγκεκριμένων εκλεκτικών σκευασμάτων για το σκοπό αυτό, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό.
Βιολογία
Ο κοριός είναι υποχρεωτικό εκτοπαράσιτο με πάνω από 90 ταυτοποιημένα είδη. Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών. Δεν έχει καταγραφεί, έως τώρα, κάποιο νόσημα το οποίο μεταδίδεται με το τσίμπημα των κοριών. Ωστόσο, κύρια ανησυχία είναι ο ερεθισμός και η ενόχληση που προκαλούνται από τα τσιμπήματα τους. Τα τσιμπήματα των κοριών δεν προκαλούν πόνο. Ενόχληση προκαλεί ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος μετά το τσίμπημα. Τα πολλαπλά τσιμπήματα και η επαφή με τους κοριούς μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κνησμώδες εξάνθημα, αλλά και φλεγμονές του δέρματος.
Παλιότερα συναντούσαμε τους κοριούς μόνο σε θαλάμους στρατοπέδων. Με την αύξηση των ταξιδιών τα τελευταία χρόνια οι κοριοί έχουν μεταναστεύσει μέσω των αποσκευών. Σήμερα, παρατηρείται έξαρση παρουσίας κοριών σε δωμάτια ξενοδοχείων, καμπίνες πλοίων, κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κοριών σε μεγάλους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Τα είδη που μας απασχολούν είναι τα:
Cimex lectularius:
Είναι αυτό που παρασιτεί στον άνθρωπο. Το ακμαίο ζει έως 18 μήνες. Έχουν αντοχή στη νηστεία και αντέχουν χωρίς τροφή έως και 5 μήνες. Σε θερμοκρασίες άνω των 40οC πεθαίνουν και σε θερμοκρασίες κάτω των 13οC αδρανοποιούνται.
Παρασιτούν στον άνθρωπο, σε τρωκτικά, σε πτηνά και νυχτερίδες.
Το τσίμπημα του κοριού έχει συνήθως τη μορφή «γαζώματος» το οποίο συχνά γίνεται αντιληπτό αρκετά αργότερα (συνήθως το πρωί) από τη στιγμή που γίνεται. Το τσίμπημα κρατάει έως και 15 λεπτά, ενώ δεν γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο μιας και το σάλιο του περιέχει μία χαρακτηριστική «αναισθητική» ουσία. Έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε πολύ μικρές σχισμές. Απαντώνται συνήθως κάτω από μοκέτες, στο πλαίσιο των κρεβατιών, στο εσωτερικό, ή στις ραφές στρωμάτων, σε ντουλάπες, χαλιά ή ακόμα και κάτω από μαξιλάρια καναπέ. Η παρουσία τους δεν σχετίζεται με τις συνθήκες υγιεινής, συνεπώς μπορεί να συναντήσουμε κοριούς ακόμα και σε πολυτελείς χώρους.
Αντιμετώπιση
Οι ενδείξεις για την προσβολή από κοριούς είναι:
• Τσίμπημα σε μορφή «γαζώματος»
• Δερματικός ερεθισμός
• Λεκέδες από αίμα στο στρώμα, ή τα κλινοσκεπάσματα
• Παρουσία εντόμων, ή εξωδερμάτων στο σκελετό του κρεβατιού
Ο έλεγχος και η καταπολέμηση του πληθυσμού των κοριών γίνεται με εφαρμογές υπολειμματικών ψεκασμών σε σημεία που είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών όπως τα κρεβάτια, οι ραφές των στρωμάτων και ολόκληρη η εγκατάσταση που υπάρχει το πρόβλημα, γιατί τα ωά μπορούν να είναι παντού.
Επίσης, μπορεί να γίνει καταπολέμηση με τη χρήση ψυχρού εκνεφωτή με τη μέθοδο ULV (Ultra-Low_Volume). Συμπληρωματικά είναι δυνατόν να γίνει χρήση καπνιστικών εντομοκτόνων σκευασμάτων, αερολυμάτων ή και ψεκασμός με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.
Η μέθοδος της εκνέφωσης για την αντιμετώπιση κοριών, στηρίζεται στον πολυμερισμό του εντομοκτόνου διαλύματος που χρησιμοποιείται, σε πολύ μικρής διαμέτρου σταγόνες (20-80μm), με σκοπό την άμεση καταπολέμηση των ακμαίων εντόμων και των προνυμφών που βρίσκονται κοντά στις επιφάνειες και λεπτομέρειες των επίπλων. Το εντομοκτόνο διέρχεται με μεγάλη δύναμη και σαν νέφος εισχωρεί σε όλα τα δυνητικά σημεία με πληθυσμούς των εντόμων. Πέρα από την άμεση κατάρριψη του πληθυσμού δημιουργείται -εξαιτίας της υπολειμματικής δράσης του εντομοκτόνου- ένα φιλμ προστασίας σε όλες τις επιφάνειες του χώρου, με σκοπό την θανάτωση όλων των ακμαίων που περνούν από αυτές κατά την αναζήτηση τροφής.
Είναι δυνατόν σε περιπτώσεις με μεγάλους πληθυσμούς κοριών να χρειαστεί και επαναληπτική εφαρμογή καταπολέμησης μετά από 8-10 ημέρες.
Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.
Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!