ΑΠΩΘΗΣΗ ΠΤΗΝΩΝ
Γενικές πληροφορίες για τα πτηνά
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τα πτέρωμα των πτηνών πέφτει. Κύριο χαρακτηριστικό είναι το ράμφος τους. Χρησιμοποιείται για τη συλλογή της τροφής, την εξόντωση παρασίτων που τυχόν ζουν σε αυτά, τη συλλογή, μεταφορά και τοποθέτηση του υλικού της φωλιάς, την άμυνα απέναντι σε εχθρούς κ.ά. Η μορφή του ράμφους είναι ανάλογη με το είδος της τροφής, με την οποία τρέφεται το πτηνό. Τα πουλιά στερούνται δοντιών και χειλιών. Τα μάτια τους βρίσκονται συνήθως στις πλευρές του κεφαλιού τους. Τα οστά είναι ελαφριά για να διευκολύνουν την πτήση.
Έχουν τρομερά αναπτυγμένες τις αισθήσεις της ακοής και της όραση. Έχουν πολύ μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ από τον άνθρωπο. Οι οφθαλμοί τους είναι πολύ ισχυροί ενώ το μεγάλο άνοιγμα της κόρης τους κάνει τα πράγματα να φαίνονται φωτεινότερα. Τα πτηνά ανάλογα με το είδος τους τρέφονται με σπόρους, χόρτα ή σκουλήκια και έντομα ή και ψάρια, φρούτα κ.α
Το πρόβλημα της παρουσίας των πουλιών σε πάρα πολλές αστικές περιοχές, λόγω και της απουσίας φυσικών εχθρών, τείνει να πάρει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας. Αστικές περιοχές της χώρας μας καθώς και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από πτηνά. Τα περιστέρια κατατάσσονται στα «αστικά παράσιτα», μαζί με τους αρουραίους και τις κατσαρίδες. Φωλιάζουν σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο και πρόσβαση σε νερό και τροφή και η απομάκρυνσή τους, εφ’ όσον εγκατασταθούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Τα προβλήματα που δημιουργούν τα πτηνά είναι:
• Τα πτηνά με τα διαβρωτικά αποχωρήματα τους (ούρα και περιττώματα), αυξάνουν το κόστος συντήρησης των κτιρίων και των δρόμων σε χιλιάδες ευρώ ετησίως.
• Μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών: Παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι ενδημούν στα περιττώματα των πτηνών και στη σκόνη που παράγεται από αυτά, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, και ειδικότερα σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με ευπαθές ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ιστοπλάσμωση, ορνίθωση, αλλεργίες, εγκεφαλίτιδες κ.ά.). Η παρουσία των πουλιών σε συστήματα εξαερισμού επιτρέπει μέσω αυτών τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών και στο εσωτερικό των κτιρίων.
• Φορείς επιβλαβών αρθροπόδων: Τα πουλιά φιλοξενούν στο σώμα τους πλήθος παρασίτων, όπως κοριοί, ψύλλοι, ψείρες, ακάρεα κ.ά., τα οποία μεταφέρονται στα κτίρια και στους χώρους όπου αυτά αναπαύονται και φωλιάζουν και τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια σε ανθρώπους.
Τρόπος διαχείρισης
Ο σωστός σχεδιασμός απώθησης των πτηνών, είναι ο θεμέλιος λίθος για την προστασία των χώρων που ζούμε και εργαζόμαστε.
Η απώθηση πτηνών πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους όπως δίχτυα/πλέγμα, σύστημα παλλόμενων συρμάτων, σύστημα ακίδων.
Η επίσκεψη του τεχνικού ή της επιστημονική μας ομάδας, θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι μέθοδοι για την απομάκρυνση και απώθηση πτηνών είναι φιλικοί για τα πτηνά και σε καμία περίπτωση δεν τα βλάπτουν.
ΑΠΩΘΗΣΗ ΦΙΔΙΩΝ
Γενικές πληροφορίες
Με τον όρο Απώθηση Φιδιών αναφερόμαστε στην απώθηση, την προστασία και την αντιμετώπιση των φιδιών από ένα χώρο με την χρήση οικολογικών απωθητικών σκευασμάτων φιλικά προς τα φίδια, τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και λίγα μόνο είναι ιοβόλα (δηλητηριώδη) και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Τα φίδια (Serpentes) είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ωφέλιμα για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο, διότι τρέφονται με επιβλαβή έντομα και τρωκτικά. Τα φίδια εμφανίζονται κυρίως στην ύπαιθρο και αλλά και σε ημιαστικό περιβάλλον από τις αρχές Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ τους υπόλοιπους μήνες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο τα περισσότερα φίδια προκαλούν φόβο και πανικό στους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα διώξουν ή να τα εξοντώσουν από το περιβάλλοντα χώρο τους.
Επιπτώσεις των φιδιών
Η σημαντικότερη επίπτωση από την παρουσία φιδιών στην υγεία μας είναι το δήγμα (δάγκωμα) τους. Ο κίνδυνος από δήγματα φιδιών και η τοξικότητα του δηλητηρίου, διαφέρει ανάλογα με το είδος.
Οι πρώτες βοήθειες όταν δεχτεί κάποιος δήγμα από φίδι, διαφέρουν ανάλογα με το είδος και τις ιδιότητες του δηλητηρίου τους. Η αντιμετώπιση του δήγματος φιδιού προσδιορίζεται σύμφωνα με το αν το δηλητήριο είναι κυτταροτοξικό, αιματοτοξικό ή νευροτοξικό.
Είδη φιδιών
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου είκοσι τρία είδη φιδιών εκ των οποίων μόνο τα επτά είναι δηλητηριώδη – τα πέντε από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνών (Viperidae), και θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Η θανάτωση των φιδιών απαγορεύεται από τον Νόμο καθώς δεν αποτελούν εχθρούς υγειονομικής σημασίας. Εάν βρεθούμε ποτέ αντιμέτωποι με ένα φίδι αποκλείεται να μας κυνηγήσει ή να μας επιτεθεί. Όταν ένα φίδι αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου προσπαθεί να διαφύγει προς κάθε κατεύθυνση. Τα φίδια μπορούν να μας επιτεθούν και να μας δαγκώσουν μόνο σε περίπτωση που εγκλωβιστούν και νιώσουν απειλή για τη ζωή τους.
Η εφαρμογή της Απώθησης Φιδιών γίνεται από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος του καλοκαιριού. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η εφαρμογή συνιστάται να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (40-50 ημέρες). Τα Απωθητικά Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά, οικολογικά και εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.
Για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επιλέξτε μία από τις παραπάνω υπό-ενότητες.
Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!