Η Prostasia Pest Control services προστατεύει..ότι αξίζει!✨

Πρόσφατα, βρεθήκαμε στο Μουστάκειο Άνδρου, να προστατέψουμε τα πεύκα από την πιτυοκάμπη.🐛

Η πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa), ή κοινώς κάμπια της πεύκης, είναι ένα έντομο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα δάση, αλλά και στον άνθρωπο, αν έρθει σε απευθείας επαφή μαζί της (αλλεργικές αντιδράσεις από τις τρίχες της στο δέρμα στο αναπνευστικό και σε άλλα όργανα όπως μάτια και μύτη , τόσο σε κατοίκους όσο και σε ζώα συντροφιάς).

Η 🐛 του πεύκου είναι ένα συγκεκριμένο λεπιδόπτερο των ευρωπαϊκών δασών των κωνοφόρων, που θεωρείται παράσιτο ανεξάρτητα από τον πληθυσμό ή την επίδρασή του στο περιβάλλον. Όπως και από το όνομά της προκύπτει, η πευκοκάμπια προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα πεύκα (Pinus sp.).
 
Βιολογία του εντόμου
Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου ξεκινάει περίπου τον Αύγουστο, όταν και τα ενήλικα (αρσενικά) άτομα πετούν προς αναζήτηση συντρόφου για αναπαραγωγή, κάτι που όμως εξαρτάται τόσο από το υψόμετρο (σε χαμηλά υψόμετρα αυτό πραγματοποιείται νωρίτερα) όσο και από τη θερμοκρασία (οι χαμηλές θερμοκρασίες καθυστερούν την περίοδο πτήσης).

Ο χρόνος προσβολής των πεύκων ποικίλλει ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και το υψόμετρο κάθε περιοχής.

Στα ορεινά η εμφάνιση της κάμπιας αρχίζει τον Οκτώβριο, ενώ στα πεδινά τον Νοέμβριο.

Αμέσως μετά την εκκόλαψή τους, οι κάμπιες αρχίζουν να τρώνε τις βελόνες των πεύκων και ταυτόχρονα να κατασκευάζουν τις προσωρινές φωλιές τους στα πεύκα, όπου βρίσκουν καταφύγιο.

Την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου εγκαταλείπουν τα πεύκα και εισέρχονται στο έδαφος όπου μεταμορφώνονται σε χρυσαλλίδες.

Εμφανίζονται και πάλι ως τέλεια έντομα (πεταλούδες)🦋 προς το τέλος του καλοκαιριού και γεννούν τα αυγά τους στα πεύκα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
 
Καταπολέμηση
Η καταλληλότερη περίοδος καταπολέμησης της πιτυοκάμπης είναι η περίοδος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, μερικές εβδομάδες μετά την εκκόλαψή της.

Οι καταλληλότερες μέθοδοι καταπολέμησης είναι :

 

  1. Μηχανική. Ο τρόπος αυτός καταπολέμησης της πευκοκάμπιας, απόλυτα φιλικός προς το περιβάλλον, συνίσταται στο κόψιμο και κάψιμο της φωλιάς.
  2. Χημική. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν εντομοκτόνα, τα οποία έχουν σαν βάση το Diflubenzuron. Αυτά επηρεάζουν τη σύνθεση της χιτίνης, με αποτέλεσμα το έντομο να μην είναι σε θέση να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξής του, και να νεκρώνεται (Αβτζής 1989).

    Βέβαια, οι χημικές μέθοδοι ελέγχου του εντόμου είναι πλέον ξεπερασμένες, μη αποτελεσματικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο αλλά και την πανίδα των πευκοδασών.
  3. Βιολογική. Χρήση βιο-παρασκευασμάτων με βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis.

   Προσωπικό – Μ.Α.Π.
   Το προσωπικό που θα εκτελεί τις εργασίες καταπολέμησης της πευκοκάμπιας

         πρέπει να φορά τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας σύμφωνα με τη νόμο