Κοροναϊός 2019-nCoV

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον σε χώρους εργασίας ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης, είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Μέτρα ατομικής υγιεινής

  1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
  2. Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  4. Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  5. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Ιταλία, Κίνα Ιαπωνία, Χονκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν, ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στις πληγείσες περιοχές, και παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
  6. Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
  7. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει σε κά, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες ατομικής υγιεινής.
  8. Όλες οι επιφάνειες, όπως γραφεία, τηλέφωνα και διάφορα περιφερειακά είδη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τοίχοι και παράθυρα, η λεκάνη της τουαλέτας και οι επιφάνειες του μπάνιου, πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά με εγκεκριμένα αντισηπτικά, για προληπτικούς λόγους.
  9. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  10. Οι ψεκασμοί απολύμανσης που πραγματοποιούνται είναι προληπτικοί και στόχο έχουν την αποφυγή της διασποράς του ιού, δεν είναι κατασταλτικοί! Μέτα το πέρας της απολύμανσης, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι παραπάνω κανόνες ατομικής υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση!

Ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί «μέσο πιθανής μετάδοσης» και είναι απαραίτητο να «τηρούνται αυστηρά κανόνες υγιεινής για τους χώρους και τα χέρια».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Περισσότερα άρθρα από το BLOG μας

Γνωρίζετε πως τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά πλάσματα από τη φύση τους?

Για να αποτρέψετε την εισβολή των ανεπιθύμητων επισκεπτών στο σπίτι σας, εξαλείψτε την υγρασία, το στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι, κρατήστε κλαδιά δέντρων και άλλα φυτά κομμένα από το σπίτι, καθώς τα μυρμήγκια συχνά χρησιμοποιούν αυτά τα κλαδιά για να μπουν στα σπίτια.

Καλημέρα από την όμορφη Άνδρο!

Ο Δήμος Άνδρου, εφάρμοσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων υγειονομικής σημασίας (βαδιστικά και έρποντα έντομα, κατσαρίδες, μυρμήγκια, αράχνες), σε κεντρικά φρεάτια του Δημου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!