Ποια είναι τα πιο κοινά έντομα που εισβάλουν στο σπίτι μας;

Κάθε έντομο προσελκύεται και ευνοείται από διαφορετικές συνθήκες. Γενικά η έλλειψη καθαριότητας και η παρουσία εκτεθειμένων τροφίμων εντείνουν τα προβλήματα από έντομα και τρωκτικά.

Αυτό ισχύει και για τις κατσαρίδες, οι οποίες πιο συγκεκριμένα προτιμούν θέσεις σκοτεινές όπου βρίσκουν υγρασία και τροφή για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Οποιαδήποτε τροφή προορίζεται για τον άνθρωπο μπορεί να φανεί δελεαστική και για τις κατσαρίδες. Μπορούν να ζήσουν μήνες χωρίς νερό αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε υγρασία. Οπότε, διαρροές νερού ή λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να αποφεύγονται.

Παράλληλα, οι κατσαρίδες είναι πιο πιθανό να βρεθούν και φωλιάσουν σε μέρη όπου υπάρχουν ίχνη ή περιττώματα από προηγούμενες κατσαρίδες. Συνεπώς το τακτικό και πολύ σχολαστικό καθάρισμα είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης.

Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών, συνεπώς το σπίτι σου και συγκεκριμένα εσύ ο ίδιος είσαι από μόνος σου αρκετά ελκυστικός για αυτούς. Το γεγονός ότι τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιβιώσουν έως και 6 μήνες χωρίς τροφή ενώ αναπαράγονται και εξαπλώνονται με ιδιαίτερη ταχύτητα και ευκολία, τα καθιστά μεγάλο κίνδυνο για το σπίτι και την υγεία.

Οι ψύλλοι, όμοια με τους κοριούς, τρέφονται και προσελκύονται από το αίμα θηλαστικών και πτηνών. Η αδυναμία τους είναι τα σκοτεινά μέρη του σπιτιού όπου αφήνουν τα αυγά τους. Και ενώ τα ενήλικα έντομα τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, οι προνύμφες δεν τσιμπάνε και τρέφονται αποκλειστικά με οργανικές ύλες, όπως περιττώματα από άλλα έντομα.

Τα μυρμήγκια εργάζονται συστηματικά και αναζητούν διαρκώς τροφή για να μεταφέρουν στη φωλιά τους. Το φαγητό σου είναι αρκετό για να τα προσελκύσει και να φωλιάσουν στο σπίτι σου μέσα στα γλυκά σου, όπως το μέλι και οι μαρμελάδες. Και ενώ υπάρχουν τροφές που τα μυρμήγκια απεχθάνονται, όπως το αλάτι, το λεμόνι και το ξύδι, που αποτελούν φυσικούς τρόπους απώθησης, παρόλα αυτά η παρουσία τους δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Τέλος, οι μύγες, τα μυγάκια και τα κουνούπια είναι από τα έντομα που εμφανίζονται πιο εύκολα σε ένα σπίτι, αφού προσελκύονται σχεδόν από τα πάντα. Μπορεί να δεις μύγες και μυγάκια να τριγυρίζουν γύρω από φαγητά, γλυκά, οργανικές ύλες ή σκουπίδια, ενώ τα κουνούπια προτιμούν σκοτεινές και υγρές θέσεις και αναπαράγονται σε λιμνάζοντα νερά.

Συνεχίζεται…

Copyright Ιάκωβος Μαρκάκης, 1888.γρ

Περισσότερα άρθρα από το BLOG μας

Γνωρίζετε πως τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά πλάσματα από τη φύση τους?

Για να αποτρέψετε την εισβολή των ανεπιθύμητων επισκεπτών στο σπίτι σας, εξαλείψτε την υγρασία, το στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι, κρατήστε κλαδιά δέντρων και άλλα φυτά κομμένα από το σπίτι, καθώς τα μυρμήγκια συχνά χρησιμοποιούν αυτά τα κλαδιά για να μπουν στα σπίτια.

Καλημέρα από την όμορφη Άνδρο!

Ο Δήμος Άνδρου, εφάρμοσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων υγειονομικής σημασίας (βαδιστικά και έρποντα έντομα, κατσαρίδες, μυρμήγκια, αράχνες), σε κεντρικά φρεάτια του Δημου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Βρήκατε κάτι ενδιαφέρον;
Μοιραστείτε τη σελίδα μας!